Hukum chatting dengan bukan muhrim melalui internet dan telefon

SOALAN PERTAMA:

Aku adalah seorang pemuda. Aku punya hobi melayari internet dan chatting. Aku hampir tidak pernah chatting dengan wanita. Jika terpaksa aku chatting dengan wanita maka aku tidaklah berbicara kecuali dalam hal yang baik-baik. Kurang dari setahun lalu ada seorang gadis yang mengajak aku chatting lalu meminta nombor telefonku. Aku katakan bahawa aku tidak mahu menggunakan telefon dan aku tidak ingin membuat Allah murka kepadaku.


Dia lalu mengatakan, “Engkau adalah seorang pemuda yang sopan dan berakhlak mulia. Aku akan bahagia jika kita boleh berkomunikasi secara langsung”. Kukatakan kepadanya, “Maaf aku tidak mahu menggunakan telefon bimbit”. Kemudian dia berkata dengan nada kesal, “Terserah kamu kalau begitu”.


Selama beberapa bulan kami hanya berhubungan melalui chatting. Suatu ketika dia mengatakan, “Aku ingin nombor telefonmu”. “Bukankah dulu sudah pernah kukatakan kepadamu bahawa aku tidak mahu menggunakan telefonku”, jawabku. Dia lalu berjanji tidak akan menghubungiku kecuali ada hal yang mendesak. Kalau demikian aku sepakat.

Setelah itu selama tiga bulan dia tidak pernah menghubungiku. Akupun berdoa agar Allah menjadikannya bersama hamba-hamba-Nya yang soleh.


Tak lama kemudian ada seorang gadis kurang lebih berusia 16 tahun yang berakhlak dan sangat sopan menghubungi telefonku. Dia berkata dalam telefon, “Apa benar engkau bernama A?”. “Benar, apa yang boleh kubantu”, tanyaku. Dia mengatakan, “Fulanah, iaitu gadis yang telah kukenal melalui chatting, kirim salam untukmu”. “Salam kembali untuknya. Mengapa tidak dia sendiri yang menghubungiku?”, tanyaku. “Telefon rumahnya diawasi ketat oleh orang tuanya”, jawabnya.
Setelah orang tuanya kembali memberi kelonggaran, dia kembali menghubungiku. Kukatakan kepadanya, “Jangan sering telefon” namun dia selalu saja menghubungiku. Akan tetapi pembicaraan kami sebatas hal-hal yang baik-baik. Kami saling mengingatkan untuk melaksanakan solat, puasa dan solat tahajjud.


Setelah beberapa waktu lamanya, dia berterus terang bahawa dia jatuh cinta kepadaku dan aku sendiri juga sangat mencintainya. Aku juga berharap dapat menikahinya sesuai dengan ajaran Allah dan rasul-Nya kerana dia adalah seorang gadis yang berakhlak, beradab dan taat beragama setelah aku tahu secara pasti bahawa aku adalah orang yang pertama kali melamarnya melalui telefon.
Akan tetapi empat bulan yang kemudian, ayahnya memaksanya untuk menikah dengan saudara sepupunya sendiri kerana ayahnya marah dengannya. Inilah awal masalah. Aku mulai sukar untuk tidur. Kukatakan kepadanya, “Serahkan urusan kita kepada Allah. Kita tidak boleh menentang takdir”. Namun walaupun dia sudah menikah tetap saja menghubungiku. Kukatakan kepadanya, “Haram bagimu untuk menghubungiku kerana engkau sudah menjadi isteri seseorang”.


Yang jadi permasalahan, bolehkah dia menghubungiku melalui telefon sedangkan dia telah menjadi isteri seseorang? Allahlah yang menjadi saksi bahawa pembicaraanku dengannya terbatas perkara yang baik-baik. Kami saling mengingatkan untuk menambah ketaatanlebih-lebih lagi ayahnya memaksanya untuk menikah dengan dengan lelaki yang tidak dia cintai.


JAWAPAN SOALAN PERTAMA:

Saling menelefon dengan yang bukan muhrim itu tidaklah diperbolehkan secara mutlak baik pihak wanita sudah bersuami mahupun belum. Bahkan ini adalah tipu daya Iblis.
Engkau katakan bahawa tidak ada hubungan antaramu dengan dia selain saling menasihati dan mengajak untuk melakukan amal soleh. Perhatikan bagaimana masalah cinta dan yang lainnya menyusup melalui hal ini. Bukankah engkau tadi mengatakan bahawa engkau mencintainya dan diapun mencintaimu sedangkan katamu topik pembicaraanmu hanya terbatas amal soleh? Kami tahu sendiri beberapa pemuda yang semula sangat taat beragama berubah menjadi menyimpang gara-gara hal ini.


Wahai saudaraku bertakwalah kepada Allah. Jauhilah perkara ini. Cara-cara seperti ini lebih berbahaya dari pada cara-cara orang fasik yang secara terang-terangan bersembang dengan perempuan dengan tujuan-tujuan yang tidak terpuji. Mereka sedar bahawa yang mereka lakukan adalah sebuah maksiat. Sedar bahawa perkara itu adalah keliru merupakan awal langkah untuk memperbaiki diri.Sedangkan dirimu tidak demikian bahkan boleh jadi engkau menganggapnya sebagai sebuah ibadah yang mendekatkan diri kepada Allah.

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam mengatakan,

“Tidaklah kutinggalkan suatu ujian yang lebih berat bagi laki-laki melebihi wanita” (HR Bukhari no 4808 dan Muslim no 2740 dari Usamah bin Zaid).

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam juga bersabda,

“Sesungguhnya awal kebinasaan Bani Israil adalah disebabkan masalah wanita” (HR Muslim no 7124 dari Abu Sa’id Al Khudry).

Perempuan yang mengajakmu bersembang dengan berbagai perkara ini padahal tidak ada hubungan kekeluargaan antara dirimu dengannya adalah suatu yang haram. Hati-hatilah dengan cara-cara seperti ini. Semoga Allah menjadikanmu sebagai salah seorang hamba-Nya yang soleh.


SOALAN KEDUA:

Sekiranya jawaban terhadap pertanyaan di atas adalah tidak boleh apakah boleh dia mengajakku bersembang melalui internet?


JAWAPAN SOALAN KEDUA:


Wahai saudaraku, hal ini tidaklah dibolehkan. Hubunganmu dengannya semula adalah chatting lalu berkembang menjadi komunikasi langsung melalui telefon dan puncaknya adalah ungkapan cinta. Apakah hanya akan berhenti di sini?Semua hal ini adalah tipu daya Iblis untuk menjerumuskan kaum muslimin dalam hal-hal yang haram. Bersyukurlah kepada Allah kerana Dia masih menyelamatkanmu. Bertakwalah kepada Allah, jangan ulangi lagi baik dengan perempuan tersebut ataupun dengan yang lain.

SOALAN KETIGA:

Apa hukum seorang laki-laki yang chatting dengan seorang perempuan melalui internet dan yang dibicarakan adalah hal yang baik-baik?

JAWAPAN SOALAN KETIGA:

Tidak ada seorang pun yang boleh mengeluarkan fatwa yang bersifat umum untuk permasalahan seperti ini kerana ada banyak hal yang harus dipertimbangkan masak-masak. Fatwa yang boleh saya sampaikan kepadamu adalah perbualan dengan bukan muhrim yang sepertimana yang kau lakukan adalah tidak diperbolehkan. Bukti nyata untuk hal ini adalah apa yang engkau ceritakan sendiri bahawa hubunganmu dengan perempuan tersebut terus berkembang ke arah yang terlarang.

(Dinukil dan diterjemahkan dari Majmu Fatawa Al Adab karya Nashir bin Hamd Al Fahd).

Pesanan dari Admin: semoga artikel ini bermanafaat...

brought to you by : jom tutup aurat dan jaga akhlak (facebook)
                            http://www.tagged.com/jagaauratanda (tagged)

Oleh : Syaikh Nashir bin Hamd Al Fahd
SUMBER:http://ummuayman.wordpress.com/2010/05/28/hukum-chatting-dengan-bukan-muhrim-melalui-internet-dan-telefon/


hukum berchatting

Bertudung menyihatkan Otak

Bertudung menyihatkan Otak

by Inur Husin on Sunday, November 21, 2010 at 1:13am

Artikel The Science Behind The Veil di IslamOnline.net tulisan Karima Burns menyebut :

Ujian menunjukkan 40-60 % daripada tahap kepanasan badan seseorang hilang melalui kepala justeru menutupnya terutama di musim sejuk dapat mengawal suhu badan seseorang berbanding mereka yang lain.

Menutup kepala juga bermanfaat bagi kesihatan dimusim panas. Pakar otak, V.G Rocine mengatakan fosforus otak akan mencair pada suhu 108° Fahrenheit.

Keadaan ini boleh berlaku apabila seseorang terdedah kepada panas terik tanpa menutup kepala. Pencairan fosforus boleh menyebabkan fungsi otak menurun dan akan memberi beberapa kesan negatif kepada otak”.

Artikel Highest Phosphorus Foods di Canadian Neuro-Optic Research Institute Online juga menyatakan bahawa :

Sekiranya suhu badan seseorang mencecah lebih daripada 105° Fahrenheit ia amat berbahaya kerana fosforus otak akan cair dan menjejaskan kesihatan otak. Justeru kepala hendaklah ditutup dalam keadaan cuaca panas”.

BERTUDUNG = OTAK SIHAT.

Penemuan dan kajian yang telah dibuat jelas menunjukkan dengan pemakaian penutup kepala (bagi Islam : bertudung) cukup signifikan dalam penjagaan otak. Penutupan kepala secara konsisten dan berterusan akan mengurangkan risiko pada otak.

Cukuplah sedikit bukti dipamerkan melalui sains mengukuhkan iman dan mentaukidkan aqidah serta keyakinan kita kepada syariat Islam.

Kerana Islam datang dengan sifat sempurna dan menyempurnakan, jauh dari ciri susah dan menyusahkan seperti pandangan pesimis sebahagian masyarakat bukan Islam tentang kepentingan bertudung.

Wahai muslimah, yakinlah dengan kewajipan yang ditetapkanNya, teguhkanlah pendirian anda, dan pertahankanlah hak dan maruah anda sebagai wanita Islam melalui pemakaian hijab yang di arah Tuhan.

Jika Pemerintah Zalim Bolehkah Kita Menentang?

Bismillahirahmannirahim.. makluman-jika x dpt klik kt readmore sila klik kt tajuk utama(ATAS) untuk paparan penuh/ sila gnekan mozilla firefox untuk kualiti yg lebih memuaskan.sekian

Imam nawawi berkata,berhubung dengan keluar menentang pemerintah dan memerangi mereka,ia diharamkan menurut ijmak.Menurut kaum muslimin,walaupun mereka fasik lagi zalim,pemerintah tidak boleh digulingkan disebabkan fasik,yakni melakukan maksiat.Sesiapa yang ingin menasihati pemimpin pula hendaklah tidak secara terang-terangan.Sebaliknya dia hendaklah memegang tangan dan bersendiriran dengannya.Jika diterima maka dia berjaya,jika tidak penasihat itu dianggap menunaikan kewajiban.

Sejarah telah menceritakan watak tegas akan ulama terbilang dahulu kala,walaupun mereka ada kekuatan dan mempunyai sokongan penuh rakyat,dan rakyat membenci pula para pemimpin yang zalim ini,namun para iman ahli sunnah tidak pernah menentang pemerintah yang zalim dan fasik secara terbuka sekalipun dikalangan mereka terseksa seperti iman hambali.Landasan inilah yang dipelopori oleh ulama-ulama muktabar sejak zaman dahulu lagi.Mereka sentiasa bersabar dalam menghadapi karenah pemerintah mereka yang kekal zalim dan fasik.

PERSOALAN
Bagaimana pula dalam konteks hari ini,jika pemimpin sesebuah negara itu jelas zalim dan fasik di mata masyarakat dan juga alim ulama.Adakah wajar untuk kita berpeluk tubuh?

JAWAPAN RINGKAS-Tidak boleh menentang pemerintah Islam walaupun mereka zalim dan fasik.


HURAIAN
Contoh penentangan yang haram yang disebutkan ulama-ulama muktabar dahulu kala adalah seperti membunuh,membakar kampung-kampung halaman,merosakkan harta benda awam,melancarkan serangan kepada pemerintah dan seumpama dengannya.Ini amatlah bertentangan dengan kehendak Islam jika terbukti benar sekalipunpemerintah Islam tersebut zalim ataupun fasik.Namun jika tidak menegur lansung pemerintah yang zalim dan fasik,ia tetap juga dianggap salah disisi Islam.

Cara yang sepatutnya adalah menegur secara peribadi,jika tidak diendahkan juga maka harus dinyatakan secara terang-terangan pula.Jika masih juga tidak endahkan maka inisiatif yang lbh bertamadun yang ada tersedia pada zaman sekarang adalah melalui pilihanraya secara demokrasi.Tiada kekerasan,mahupun penggulingan kuasa dan penindasan serta serangan yang boleh mengancam nyawa sesiapa sahaja.

KESIMPULAN
Maka tidak tepat lah hujjah sesetengah pihak,iaitu jika terbukti benar sekalipun pemerintah sesebuah negara Islam itu zalim dan fasik,maka kita tidak boleh melawan kerana mereka adalah pemerintah.Katanya setelah dinasihati tetapi masih juga kekal angkuh maka kita semua kena tunduk.

Sedangkan tidak boleh melawan yang dimaksudkan oleh ulama-ulama muktabar dahulukala adalah melakukan serangan atau penggulingan kuasa terhadap pemerintah Islam yang zalim.Ianya diharamkan.Namun JIKA terbukti benar pemerintah sesebuah negara islam itu zalim dan fasik,kaedah pilihanraya demokrasi pada zaman sekarang tidaklah boleh pula disamakan dengan maksud melawan pemerintah seperti apa yang dijelaskan oleh ulama-ulama muktabar.Sedangkan cara ini merupakan pilihan kepada rakyat untuk memilih pemerintah yang adil secara aman,tampa ada kekerasan,keganasan,serangan dan penggulingan kuasa terhadap pemerintah.Jadi sebenarnya cara melalui pilihanraya masih lagi tidak bertentangan dengan hujjah ulama-ulama muktabar seperi imam nawawi,imam hambali dan lain-lain lagi yakni bukanlah termasuk dalam katogori melaksanakan serangan terhadap pemimpin islam yang zalim lagi fasik.

p/s-cbe luangkan masa untuk menulis isu ini walaupun aku sdng sibuk,sbb aku fikir ianya sngt penting untuk difahami dan dijelaskan kpd semua.

Mengenai Syirik

DEFINISI SYIRIK
Dari:http://ustazazhar.com/v1/fiqh/mengenai-syirik.html 

Syirik yaitu menyamakan selain Allah dengan Allah dalam Rububiyyah dan Uluhiyyah Allah Subhanahu wa Ta'ala. Umumnya menyekutukan dalam Uluhiyyah Allah, yaitu hal-hal yang merupakan kekhususan bagi Allah, seperti berdo'a kepada selain Allah disamping berdo'a kepada Allah, atau memalingkan suatu bentuk ibadah seperti menyembelih (kurban), bernadzar, berdo'a dan sebagainya kepada selainNya.

Karena itu, barangsiapa menyembah selain Allah berarti ia meletakkan ibadah tidak pada tempatnya dan memberikannya kepada yang tidak berhak, dan itu merupakan kezhaliman yang paling besar.

Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman.

"Artinya : Sesungguhnya menyekutukan (Allah) adalah benar-benar kezhaliman yang besar"[ Luqman: 13]

Allah tidak akan mengampuni orang yang berbuat syirik kepadaNya, jika ia meninggal dunia dalam kemusyrikannya.

Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman.

"Artinya : Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik, dan Dia mengampuni segala dosa yang selain dari (syirik) itu, bagi siapa yang dikehendaki-Nya. Barangsiapa yang mempersekutukan Allah, maka sungguh ia telah berbuat dosa yang besar".[An-Nisaa': 48]

Surga-pun Diharamkan Atas Orang Musyrik.
Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman.

"Artinya : Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allah, maka pasti Allah mengharamkan Surga kepadanya, dan tempatnya ialah Neraka, tidaklah ada bagi orang-orang zhalim itu seorang penolong pun"[ Al-Maa'idah: 72]

Syirik Menghapuskan Pahala Segala Amal Kebaikan.
Allah Azza wa Jalla berfirman.

"Artinya : Seandainya mereka mempersekutukan Allah, niscaya lenyaplah dari mereka amalan yang telah mereka kerjakan"[Al-An'aam: 88]

Firman Allah Subhanahu wa Ta'ala.

"Artinya : Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu dan kepada (Nabi-Nabi) sebelummu: "Jika kamu mempersekutukan (Allah), niscaya akan hapus amalmu dan tentulah kamu termasuk orang-orang yang merugi"[Az-Zumar: 65]

Orang Musyrik Itu Halal Darah Dan Hartanya.
Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman.

"Artinya : ...Maka bunuhlah orang-orang musyirikin dimana saja kamu jumpai mereka, dan tangkaplah mereka. Kepunglah mereka dan intailah di tempat pengintaian..."[At-Taubah: 5]

Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Artinya : Aku diperintahkan untuk memerangi manusia sampai mereka bersaksi bahwa tiada sesembahan yang haq melainkan Allah dan bahwa Muhammad utusan Allah, mendirikan shalat, dan membayar zakat. Jika mereka telah melakukan hal tersebut, maka darah dan harta mereka aku lindungi kecuali dengan hak Islam dan hisab mereka ada pada Allah Azza wa jalla"[2]

Syirik adalah dosa besar yang paling besar, kezhaliman yang paling zhalim dan kemungkaran yang paling mungkar.

JENIS-JENIS SYIRIK

Syirik Ada Dua Jenis : Syirik Besar dan Syirik Kecil.

[1]. Syirik Besar
Syirik besar bisa mengeluarkan pelakunya dari agama Islam dan menjadikannya kekal di dalam Neraka, jika ia meninggal dunia dan belum bertaubat daripadanya.

Syirik besar adalah memalingkan sesuatu bentuk ibadah kepada selain Allah, seperti berdo'a kepada selain Allah atau mendekatkan diri kepadanya dengan penyembelihan kurban atau nadzar untuk selain Allah, baik untuk kuburan, jin atau syaitan, atau mengharap sesuatu selain Allah, yang tidak kuasa memberikan manfaat maupun mudharat.

Syirik Besar Itu Ada Empat Macam.

[a]. Syirik Do'a, yaitu di samping dia berdo'a kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala, ia juga berdo'a kepada selainNya. [3]

[b]. Syirik Niat, Keinginan dan Tujuan, yaitu ia menunjukkan suatu ibadah untuk selain Allah Subhanahu wa Ta'ala [4]

[c]. Syirik Ketaatan, yaitu mentaati kepada selain Allah dalam hal maksiyat kepada Allah [5]

[d]. Syirik Mahabbah (Kecintaan), yaitu menyamakan selain Allah dengan Allah dalam hal kecintaan. [6]

[2]. Syirik Kecil
Syirik kecil tidak menjadikan pelakunya keluar dari agama Islam, tetapi ia mengurangi tauhid dan merupakan wasilah (perantara) kepada syirik besar.

Syirik Kecil Ada Dua Macam.

[a]. Syirik Zhahir (Nyata), yaitu syirik kecil yang dalam bentuk ucapan dan perbuatan. Dalam bentuk ucapan misalnya, bersumpah dengan nama selain Allah.

Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Artinya : Barangsiapa bersumpah dengan nama selain Allah, maka ia telah berbuat kufur atau syirik"[7]

Qutailah Radhiyallahuma menuturkan bahwa ada seorang Yahudi yang datang kepada Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam, dan berkata: "Sesungguhnya kamu sekalian melakukan perbuatan syirik. Kamu mengucapkan: "Atas kehendak Allah dan kehendakmu" dan mengucapkan: "Demi Ka'bah". Maka Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam memerintahkan para Shahabat apabila hendak bersumpah supaya mengucapkan, "Demi Allah Pemilik Ka'bah" dan mengucapkan: "Atas kehendak Allah kemudian atas kehendakmu"[8]

Syirik dalam bentuk ucapan, yaitu perkataan.
"Kalau bukan karena kehendak Allah dan kehendak fulan"
Ucapan tersebut salah, dan yang benar adalah.
"Kalau bukan karena kehendak Allah, kemudian karena kehendak si fulan"

Kata (kemudian) menunjukkan tertib berurutan, yang berarti menjadikan kehendak hamba mengikuti kehendak Allah.[9]

[b]. Syirik Khafi (Tersembunyi), yaitu syirik dalam hal keinginan dan niat, seperti riya' (ingin dipuji orang) dan sum'ah (ingin didengar orang) dan lainnya.

Rasulullah Shallallahu alaihi wa sallam bersabda.

"Sesungguhnya yang paling aku takutkan atas kalian adalah syirik kecil. "Mereka (para Shahabat) bertanya: "Apakah syirik kecil itu, ya Rasulullah?" .Beliau Shallallahu 'alaihi wa sallam menjawab: "Yaitu riya'"[10]
 
Jadi dosa syirik ini mesti bertubat dan jka tidak bertaubat maka Allah swt tidak sekali2 akan memberikan keampunan kpeda pelakunya.
wallahua'lam 

Emulsifer 471 (E471) Halal or Not?

Sejak kebelakangan ini kita sering didatangi e-mail yg mendakwa E471 adalah lemak babi yang secara mutlaknya, haram di sisi Islam.
Namun baru-baru ini, timbul pula persoalan, mengapa terdapat produk buatan Malaysia yang mendapat pensijilan Halal Jakim menunjukkan di “ingridient” nya E471. Sbg contoh: Ais Krim WALLS, Twiesties, Kopi Aik Cheong dan sebagainya.

Persoalannya, adakah Jakim terlepas pandang?
Maka ramailah pengguna Islam yg perihatin melemparkan persoalan ini, termasuk kepada saya.
Jadi, di sini saya ingin berkongsi penjelasan yang telah diberikan oleh pihak Walls Malaysia, yang bagi saya dapat meleraikan keraguan kita.
Kesimpulan yang dapat saya buat:
E471 boleh diabstrak daripada binatang dan daripada tumbuhan.
Bermakna, E471 yang telah mendapatkan pensijilan halal Jakim tidaklah lagi perlu diragui halalnya, kecuali dengan pasti diyakini, pihak pengeluar memasukkan E471 yang berasaskan binatang. Sekiranya TIDAK, kita sebagai umat Islam perlu yakin bahawa E471 itu adalah berasaskan tumbuhan.
Wallahu a’lam.

Senarai brand sosej yg tidak halal {ohmed1a.com}

Berikut adalah senarai brand sosej yg tidak halal. 6 jenama sosej yang telah dikenalpasti dicampur usus babi adalah;

· Gourmessa

· Muller's Haus
· Dew Fresh
· Puteri
· Miami Butcher House
· Maspac

Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah;


· Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa)

· German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh)
· Puteri Pan Pacific (Puteri)
· MiamiButcher House - Batu Feringgi (MiamiButcher House)
· Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh)
· Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac)

Projek Koordinator PPIM, Noor Nirwandy Mat Noordin berkata, di antara hotel dan restoran yang disyaki menyajikan dan menjual sosej menggunakan usus babi adalah;


· Palace of Golden Horses

· Coffee Bean Tea Leaf
· Hotel Equatorial
· Ikea Cafe
· Muller Sausage.

Sila sebarkan pada rakan2 islam yg lain.

Inikah sikap masyarakat Malaysia masa kini?!!

refer nombor dengan gambar..

1. Banyak sogheh
2. Malas bekerja, tak berusaha
3. Pengotor
4. LamPi
5. Kuat makan rasuah
6. Jadi barua Penjajah
7. Buang anak luar nikah
8. Suka berdamping dengan perempuan
9. Jadi kuli bangsa lain
10. 'Saya pantang dicabar'
11. Terlalu menumpukan akhirat, sehingga lupakan dunia luar
12. Kuat tidur
13. Pengumpul harta untuk kepentingan diri
14. Orang atasan suka kumpul perempuan (sama ngan point 8)
15. Percaya kepada kuasa bomoh
16. Api dalam sekam
17. Nak cepat kaya
18. Batu api
19. Tak setia (lebih kurang point 16)
20. Terlalu bersuka-ria, kuat berjudi
21. Sanggup musnahkan negara demi Wang
22. Sanggup mati demi cinta (bukan demi tuhan)
23. Suka bersenang-lenang (lebih kurang point 20)
24. Pencuri harta rakyat (ada kaitan dengan point 13)
25. Kaki skodeng
26. Kaki botol
27. Kuat bergaduh
28. Si Tanggang a.k.a Malin Kundang
29. Pengkhianat (lebih kurang point 16)
30. Dan rasanya ada satu perkara tertinggal diantara gambar 8 dan 21 iaitu kuat berpolitik... 

"Jika ingin melihat masa hadapan sesebuah negara, maka lihatlah pada golongan belianya. Jika baik akhlaknya, maka akan baiklah masa depan negara itu. Tetapi jika sebaliknya, maka negara tersebut akan lenyap."Yusuf Al-Qaradhawi

Gambar kat atas tu tak clear? here: http://s2.kimag.es/share/12557015.jpg

Potong Kuku Ikut Sunnah Nabi

Via Oh! Islam
* Potong Kuku Ikut Sunnah Nabi - http://ohislam.com/potong-kuku-ikut-sunnah-nabi/ #ohislam

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jarang nak ikut ..


Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppsskhinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kukuyang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untukkesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau punhanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuaiberkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidakmembayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagimenggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yangbodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahankotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makananseperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masukke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan danmahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita ataulelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalamnajis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilangwalaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalahberkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Initak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudahbernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , NabiMuhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakaicincin pakailah di jari

1] jari manis2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari1] jari tengah2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jaritelunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yangdilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

Taktik baru menculik kanak-kanak!!

SILA AMBIL IKHTIBAR ATAS APA YANG BERLAKU..

Tajuk : Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JB Subject | Child Kidnap Trick in Carrefour, JB

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu... Terima Kasih.

Even if you do not have little kids, pass this one on to everyone you can think of. You never know who you might save by sending this e-mail! Please, take the time and forward this to any friend who has children & grandchildren! Thanks!

Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.

Wanted to share something that happened today while shopping at Carrefour. A mother was leaning over looking for meat and turned around to find her 4 years old daughter was missing. I was standing there right beside her, and she was calling her daughter with no luck.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.

I asked a man who worked at Carrefour to announce it over the loud-speaker. He did, and left me, he immediately walked right past me when I asked and went to a pole where there was a phone. He made an announcement for all the doors and gates to be locked, a code something. So they locked all the doors at once.

Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.

This took all of 3 minutes after I asked the guy to do this. They found the little girl 5 minutes later in a bathroom stall drugged. Her head was half shaved, and she was dressed in her underwear with a bag of clothes, a razor, and wig sitting on the floor beside her, to make her look different ..

Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.

Whoever this person was, took the little girl, brought her into thebathroom, shaved half her head, and undressed her in a matter of less than 10 minutes. This makes me shake to no end. Please keep a close eye on your kids when in big places where it's easy for you to get separated like Shopping Malls. It only took a few minutes to do all of that. Another 5 minutes and she would have been out the door.

Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas.

I am still in shock that some sick person could do this, let alone in a matter of minutes. The days are over when our little ones could run rampant all over the place and nothing worse would happen then them annoying people. The little girl is fine. Thank God for fast workers who didn't take any chances .

SEBARKAN BERITA INI SELUAS-LUASNYA SUPAYA PERINGATAN DAPAT DIBUAT BAHAWA ADA MANUSIA GILA LAGI GANAS DI KALANGAN KITA SEMUA !BE SURE TO FORWARD THIS TO EVERYONE, SO THEY REMEMBER JUST HOW SICK PEOPLE ARE OUT THERE !

Apa maksud "Open Relationship"?

Menurut pemerhatian saya, ramai antara kita yang meletakkan Open Relationship sebagai status tapi berapa ramai yang tahu maksud sebenar status itu?

Dipetik daripada wikipedia

An open relationship is a relationship in which the people involved agree that they want to be together, but in which romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated.

yang bermaksud

Open Relationship ialah sebuah hubungan di mana mereka yang terlibat setuju yang mereka mahu bersama, tapi di mana hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi.

Maka dalam erti kata lain, orang yang meletakkan Open Relationship sebagai status mereka tidak kisah melakukan hubungan seksual dengan sesiapa pun, maka amat menyedihkan apabila umat Islam sendiri menggunakan status ini.

Sila sebarkan agar orang bukan Islam yang faham maksud sebalik Open Relationship tidak memandang remeh pada umat Islam.

Harap Maklum.

8 alAsaN teRburuK Utk KaWiN

kahwin ni sbnrnya mmg best... xcaye try tnya kat org2 yg dh kawen... ia melibtkn dua ati yg kadg kala berlainan pendirian ngan pendpt...besa ar kn, nma pn suami istri.... klau ada tergaduh skit2 2 bnda besa... tp, leh kmbali sjuk sbb deme pk tujuan kawin 2 atas dsr cinta dan syg dan yg plg pntg mrupkn satu ibadah...

tp, jgn kawin kalau :

1. terlanjur
klau psgn ni rs berdOsa n nk tebus dosa xpela... but if kawin sbb takat nk ttp malu n nk slmtkn diri, takot hbgn 2 nnti xkekl lma...

2. rapat dgn keluarganya
korg ckp, korg suka mak dia msk n kbtln korg ngam gile ngan adik bradik dia.. kirenye leh wat geng la ni.. so korg kawin dgn hrpn dpt menikmati "hak2 keistimewaan" yg ada dlm famili nie... takot nnt pe yg korg hrpkn xjd kenyataan n akhirnya menyesali perkhwinan 2...

3. ikut member
"alahai, rmainya member2 dh kawin.. aku pn nk kawin gak la"... ha, ni mmg slh... tmbh2 lg klau korg xckup ilmu agama, ilmu keibubapaan, fizikal, mental n kewngn... takot bnda ni akn jd isu lak pas kawin...

4. penuhi impian famili
mgkin korg didesak olh famili korg tuk kawin sdgkn korg lom ada feel lg nk bina mhligai kan... korg relax2 sudh... coz nnt yg nk tggungnye korg... ckp kat famili korg "biar lmbt asl selamat".. hahaha

5. mcm belangkas
walau korg slalu bersma. lom tentu lg korg knl psgn korg 2 sedalam2nya... mgkin korg ni sbnrnya just srasi as kwn je tnpa involve ati ngan prasaan... so, watch out k.. klau leh jgn slalu sgt berjumpa... xmanis pon..

6. she is gorgeous
yg ni khas tuk laki2 k...200% korg punye bngga klau dpt awek cam supermodel... tp korg kna ati2 gak.. yg cntik ni bnyk yg nk dkat... so klau leh thn, ok la... tp jgn amik kptsn nk kawin sbb dia cntik n takut mlepas...takot t pas kawin cntik kat luar 2 xseiring dgn cntik d dlm...cr yg cntik luar dlm (ikut persepsi msg2 la nk istilahkan cntik 2 cmne)...

7. didesak
hahaha... klau kategori ni sdiri kna tanggung la kn... spe suh cri yg sk mendesak.. cnthnya dia kta " klau awk xsyg sya, kta putus je"... kat cni dh show dh yg dia ni xksh pn korg ada ke x dlm idup dia...ni lom kawin dh camni, bygkn bila dh kawin cmne... haru2... hehe

8. anda berhutg dgnnya
korg rs dia dh bnyk sgt berbudi kat korg... korg pon rs tiba msa korg bls budi dgn berkahwin... si dia lak sgka korg nk kawin ngan dia atas nma cinta...oh tidakkkk...jgn wat cmnie... sbbnya it shows that korg xda feel kat dia mcm yg dia sgkakan...t dh kawin kacau bilau umah tngga... anggp sgala budi yg ditaburkan dulu atas dsr iklas n bkn utk minx dibalas...

ok peeps... uolz dh bca, n uolz wat kptsn msg2 k... yg pntg ingt umah tngga dibina krn ia merupakan ibadah... jgala ia dgn sebaik mungkin wlpn mmg bnyk dugaannya... jika dia yg dipilih utk meneman ari2 anda, syangilah dia sepenuh ati... ttp mata, ttp ati utk org len... tetapkan ati pd yg satu...

renung2kan n slmt beramal...

sumber: dipetik da diubahsuai dpd "Mingguan Wanita" edisi 19-25 Nov 2010
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...